Monday 28 March 2011

Rostos élet

Sziasztok!

Az elmúlt 2 napban több érdekes cikket olvastam a rostokról, illetve magam is kipróbáltam néhány újdonságot. Úgy döntöttem, elidőzök még náluk egy kicsit, főleg mivel új köretfajtákat kellett bevonnom az étrendembe, a kenyér és a tészta pótlására, illetve mivel bár imádom, de nem ehetek állandóan barna rizst.
Már említettem, miért fontos a rostbevitel növelése a méregtelenítés alatt, de azt is meg kell említenem, hogy az állandó étrendbe miért fontos beépíteni. Nemcsak hogy a bélfalak takarításánál van szerepük, de a vércukor és a koleszterin szintjét is kedvezően befolyásolják.
Biztos éreztétek már, hogy miután tésztát vagy kenyeret ettetek, félóra múlva ugyanúgy farkaséhesek voltatok. Ez azért van, mert a finomított liszt nem tejes értékű szénhidrát. Ez azt jelenti, hirtelen megemeli a vércukorszintedet, majd ugyanolyan gyorsan le is süllyed. Olyan, mintha egy adrenalinlöketet kaptál volna, csak cukorról van szó. Ez egyáltalán nincs jó hatással a szervezetedre, olyan energiaforrásokra van szükséged, amely fokozatosan emeli a vércukorszintedet, és azt lehetőség szerint egy szinten tartja. Így nem leszel farkaséhes, és az ingadozás nem terheli meg a szervezeted. Biztos hallottál már az alacsony GI indexű élelmiszerekről, egész diéták épültek erre, de a mindennapi étrendben is hasznosnak bizonyultak.
A Wellness Cafe honlapján olvastam néhány érdekes gabonafajától, amelyeket szeretnék most megosztani veletek, ezáltal izgalmas alternatívát kínálva az uncsi rizs-tészta-krumpli köretek mellé.
Az első a hazánkban is gyakori és elfogadott köles. Alacsony GI indexe révén nem emeli a vércukor és koleszterinszintet drasztikusan. Egyetlen lúgosító gabonafajta, és nagyon könnyen emészthető. Vízben megfőzve kiváló köret, de tejjel főzve kásaként is nagyon finom.
Következő a bulgur vagy törökbúza. Én személyesen nem próbáltam még ki, de ennek is sokfajta felhasználási módja ismert, édes és sós változata egyaránt. Szintén rendkívül alacsony a GI indexe.
Hasonló gabonaféle a kuszkusz, amely gyakorlatilag búzatöret, de mivel nincs finomítva, ezért teljes értékű szénhidrátnak számít. Hidegen vagy melegen, édesen vagy sósan szintén ezerféle változata ismert. Főzni nem kell, a vele kevert más összetevők nedvességét szívja magába, mint például egy uborkás-paradicsomos salátánál.
Egy régóta kedvelt és használt fajta még a hajdina, amiről biztos hallottatok már, igazából nem is gabona, hanem egy keserűfű fajta magja. Nagyon magas a rutén tartalma, ami egy vízben oldódó antioxidáns. Nagyszemű, piramis alakú, vízben főzve tökéletesen helyettesíti a tarhonyát vagy a nokedlit.
És elérkeztünk az én új kedvencemhez, a quinoa-hoz. Már az inkák is felfedezték áldásos hatásait, kedvelt eledelük volt. Apró magok, vízben főzve kell elkészíteni, semleges íze miatt kiváló köret. Rendkívül magas tápanyagtartalma van.
Mind az öt gabonafajta csodálatos élelmiszer. Bátran kísérletezzetek vele, fantasztikus receptötleteket lehet találni, próbáljátok ki a kedvent lapomat, a mindmegette.hu-t. Méregtelenítés ideje alatt kerüljétek a bulgurt és a kuszkuszt, mivel glutént tartalmaznak, de a többi fajta mehet minden mennyiségben,
Apró célokat tűzzetek ki, minden héten próbáljátok ki valamelyiket, amit a későbbi állandó étrend részévé már könnyebben tehetünk.
Na drágáim, mára ennyi, holnap folytatjuk!

No comments:

Post a Comment